به گزارش خبر هشت به نقل از تسنیم ، از ابتدای سال جاری و بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۱، نرخ محاسباتی گمرکی از ۴۲۰۰ تومان به نرخ ETS تغییر یافت. همین موضوع باعث شد تا قیمت تمام شده واردات به کشور ۶ برابر شود. به این ترتیب دولت درآمدی معادل ۸۰ هزار میلیارد تومان برای کسب درآمد از این محل در بودجه پیش بینی کرد.
بنابراین، تغییرات نرخ ارز طی دو ماه گذشته، اما بانک مرکزی به یکباره نرخ ETS را ۳۰ درصد افزایش داده است. با توجه به اینکه این نرخ به طور مستقیم برای محاسبه حقوق ورودی استفاده می شود، در واقع باعث افزایش تورم از محل کالاهای وارداتی می شود.
با توجه به این تغییرات، از ابتدای سال جاری نرخ ارز ETS (متوسط وزنی نرخ بازار بورس) ذکر شده است. نرخ مذکور در آدرس https://fxmarketrate.cbi.ir/ قابل مشاهده است. نرخ های جدید دیروز در این سایت درج شد که احتمال تغییر مجدد نرخ محاسبهی عوارض گمرکی را با تردیدهای جدی مواجه کرد. بر این اساس نرخ یورو از ۳۰۰ هزار و ۳۲۵ ریال در روز دوشنبه به ۳۹۹ هزار و ۹۲۰ ریال افزایش یافت که به این ترتیب می توان گفت نرخ محاسباتی ارز در گمرک ۳۰ درصد افزایش یافته است.
لازم به ذکر است که حدود ۸۰ درصد کالاهای وارداتی کشور مربوط به کالاهای واسطه ای تولید است، بنابراین با افزایش این نرخ، قیمت تمام شده تولید افزایش می یابد و در نهایت این تورم به دست مصرف کننده نهایی می رسد. مشکل سرمایه در گردش که در نتیجه این افزایش نرخ برای تولیدکنندگان به وجود می آید را نیز باید به این موضوع اضافه کرد.
در ابتدای سال جاری که قرار بود نرخ ETS جایگزین شود، شاهد اختلال در واردات بودیم و در صورت تکرار این تجربه و ماهیت کالاهای وارداتی، شاهد اختلال در تولید خواهیم بود، در حالی که گمرک ایران تاکنون از ابتدای سال حدود دو ماه کار می کند که هنوز نرخ ETS در محاسبات اعمال نشده است، ادعاهایی وجود دارد که دریافت نشده و مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که می توان پیش بینی کرد که این مشکلات تکرار شود. به تغییر احتمالی نرخ محاسبه دوباره.
وی پیش از این و در ابتدای سال هشدارهای لازم را به دولت و وزارت اقتصاد درباره شناور شدن نرخ محاسباتی در گمرک داده بود و هر بار که نرخ ETS تغییر کند، باز هم شاهد چنین مشکلاتی خواهیم بود.
لازم به ذکر است که پیش از این وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده بودند که دولت از افزایش نرخ ارز سودی نخواهد برد اما با تغییر نرخ ETS به دلیل افزایش نرخ ارز شاهد افزایش درآمد دولت خواهیم بود.
در ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم، وزارت اقتصاد و دولت بر کنترل تورم و حمایت از تولید تاکید کردند، اما این تغییر نرخ نه تنها تولیدکننده را دچار مشکل و هزینه های اضافی می کند، بلکه در نهایت باعث افزایش تورم می شود. . لذا با توجه به موارد ذکر شده انتظار می رود دولت و وزارت اقتصاد در اسرع وقت در این زمینه اقدام کنند.
ثبت دیدگاه