به گزارش خبرهشت به نقل از رأی الیوم رؤسای جمهور دو کشور در آخرین روز از سفر سه روزه رئیسی به چین در بیانیه ای مشترک گفتند که شی دعوت رئیس جمهور برای سفر به ایران را پذیرفته و در فرصتی مناسب این سفر را انجام خواهد داد. آخرین سفر شی جینپینگ به ایران در سال ۱۳۹۴ در چارچوب سفر به خاورمیانه بود.
در این بیانیه، رهبران دو کشور خواستار اجرای توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک شدند که بر اساس آن تهران با چندین کشور از جمله ایالات متحده برای محدود کردن برنامه تسلیحات هستهای خود در ازای رهایی از تحریمهای اقتصادی موافقت کرد.
اما در سال ۱۳۹۷، دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا از این توافق خارج شد و تحریمهای آمریکا علیه ایران را دوباره اعمال کرد.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در سال ۱۳۹۹گفت که اگر تهران مجدداً به آن متعهد شود، واشنگتن به توافق بازخواهد گشت، اما مذاکرات متوقف شد.
شی و رئیسی گفتند: «همه تحریمهای مرتبط باید به طور کامل و قابل راستیآزمایی برداشته شوند تا برای اجرای کامل و مؤثر (توافق) فشار بیاوریم».
هر دو کشور تاکید کردند که لغو تحریم ها و تضمین منافع اقتصادی برای ایران از عناصر مهم توافق است.
روز سهشنبه، شی به رئیسی گفت که پکن در مذاکرات برای ازسرگیری مذاکرات برای اجرای توافقنامه شرکت خواهد کرد و در عین حال حمایت خود را از ایران در حفظ حقوق و منافع خود اعلام کرد.
رهبران دو کشور در این بیانیه گفتند: چین قاطعانه با مداخله نیروهای خارجی در امور داخلی ایران و تضعیف امنیت و ثبات ایران مخالف است.
روسای جمهور دو کشور همچنین چندین طرح از جمله ارتقای تجارت الکترونیک و کشاورزی را مطرح کردند.
بر اساس اعلام وزارت امور خارجه چین روز پنجشنبه در پایان سفر سه روزه ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران به چین، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین نیز به ایران سفر خواهد کرد.
در بیانیه مشترکی آمده است که شی جین پینگ “با خوشحالی دعوت” همتای ایرانی خود را پذیرفت، اما اشاره ای به زمان انجام این دیدار نداد. این اولین سفر رئیس جمهور چین به ایران از سال ۱۳۹۴خواهد بود.
پکن و تهران روابط اقتصادی قوی دارند و در سال ۱۴۰۰ یک “توافقنامه همکاری استراتژیک” ۲۵ ساله امضا کردند.
کشورهای غربی به دلیل مواضع آنها در قبال حمله روسیه به اوکراین، دو کشور را تحت فشار قرار می دهند و این در حالی است که ایران به دلیل برنامه هسته ای خود مشمول تحریم های شدید آمریکاست.
بیانیه روز پنجشنبه واشنگتن را مسئول تنشهای کنونی دانست و خواستار لغو تحریمها شد و گفت که “تضمین دستاوردهای اقتصادی برای ایران” بخش مهمی از توافق هستهای ۱۳۹۴است.
این بیانیه می افزاید: «همه تحریم ها باید به طور کامل و به شیوه ای قابل راستی آزمایی برداشته شوند تا اجرای کامل و مؤثر توافق پیش برود».
رئیس جمهور چین روز سه شنبه از “همبستگی” چین و ایران استقبال کرد. شبکه دولتی CCTV به نقل از شی گفت: در مواجهه با تغییرات پیچیده کنونی در جهان، زمان و تاریخ، چین و ایران از یکدیگر حمایت کرده و همبستگی و همکاری خود را اعلام کردهاند.
سفر سید ابراهیم رئیسی به چین/رئیسجمهور ایران و چین «دوستانی در شرایط سخت»هستد
شی گفت: چین از ایران در حفاظت از حاکمیت ملی، استقلال، تمامیت ارضی و کرامت ملی حمایت می کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین این سوال را مطرح کرد که آیا ایالات متحده واقعاً به دنبال ترمیم روابط آسیب دیده از اختلاف بر سر بالون هوای گرم چین است در زمانی که دیپلمات های ارشد دو کشور قرار است در یک کنفرانس امنیتی در آلمان شرکت کنند. فرصتی برای ملاقات در حاشیه کنفرانس دارند.
به گزارش بلومبرگ، وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین روز پنجشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی منظم در پکن گفت که موضوع بالون “صداقت ایالات متحده و توانایی آن برای مدیریت صحیح بحران ها و ثبات روابط با چین را آزمایش می کند.”
وانگ گفت: “ایالات متحده نمی تواند از یک سو از ارتباطات و گفتگو حمایت کند و از سوی دیگر اختلافات را تشدید کند و بحران ها را تشدید کند.”
سخنگوی چین از واشنگتن خواست تا “به درستی با این حادثه غیرمنتظره و جداگانه برخورد کند” و روابط را به مسیر خود بازگرداند.
چین احتمال دیدار میان وانگ یی، مقام ارشد سیاست خارجی این کشور و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ را تایید نکرده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین روز سه شنبه در پاسخ به سوالات خبرنگاران در پکن گفت که هیچ اطلاعات مرتبطی ندارد.
و رسانه های آمریکایی پیشتر گزارش داده بودند که بلینکن در حال بررسی برگزاری چنین نشستی است.
اگر این دیدار برگزار شود، این اولین دیدار بین وانگ و بلینکن خواهد بود، پس از اینکه وزیر امور خارجه ایالات متحده سفر برنامه ریزی شده خود به چین را کمی قبل از تاریخ برنامه ریزی شده در اوایل ماه جاری به دلیل پرواز بالن جاسوسی چینی که بر فراز ایالات متحده پرواز کرده بود لغو کرد. ایالاتی که پکن گفته بود شرایط آب و هوایی را زیر نظر دارد، که بالن منحرف شد.
وانگ یی، رئیس کمیته سیاست خارجی حزب کمونیست چین، برای اولین بار از زمان شیوع همه گیری ویروس کرونا در اواخر سال ۱۳۹۸، در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت می کند.
قابل ذکر است که کنفرانس امنیتی مونیخ از روز جمعه آغاز می شود.
ن
ثبت دیدگاه